Kommunikation – Det är inte vad jag menar, utan det du förstår

”Det var ju det jag sa”, ”Det har jag redan visat dig”, ”Du fick tidigare information om detta”, ”Det står på hemsidan”, ”Känn efter, du har nog redan sett detta” etc. Påståenden som underförstått lägger över ansvaret på mottagaren när informationen har lämnats. Förstår du inte, får du skylla dig själv.

Effektiv kommunikation innebär att mottagaren förstår och tar till sig. Och i min värld så är den som ger informationen ansvarig. En självklarhet i all kommunikation och givetvis även i undervisning.

Hur vet jag då att mottagaren förstått? Jo, jag observerar reaktionen. Blev den som jag ville ha den. Om svaret är ja, så är jag nöjd. Om inte, så måste jag försöka på ett annat sätt och fortsätta tills jag får den önskade.

perspektiv 6 nr 1 och 2

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *